Sociale aanpak

Samenwerken in de wijk
In onze wijk werken Plavei (woningcorporatie), Welcom (welzijnsorganisatie) en het Sociaal Team van de gemeente Montferland nauw samen om de buurt te versterken. Zij nodigen iedereen uit om mee te denken en initiatief te nemen. Ze kijken vooral naar wat mensen kunnen en leuk vinden, in plaats van naar wat niet lukt.

Jongeren betrekken
We richten ons extra op jongeren, omdat zij de toekomst van de wijk zijn. Met extra uren voor het jongerenwerk, wordt ingezet om de jongeren uit de wijk actief te betrekken en mee te laten doen en denken.

Buurtgerichte aanpak
De basis van onze aanpak is samenwerken in de wijk. Dit helpt om ontmoetingen te organiseren, informele netwerken op te bouwen en een sterk buurtteam te vormen waarin iedereen elkaar goed kent en snel kan schakelen. Door deze aanpak ontstaat een beter beeld hoe de wijk ervoor staat en geeft het eerder zicht op waar zich problemen voordoen én zeker ook de kansen.

Wat doen we concreet?

  • Inloopuur in het Trefpunt: Elke week is er een inloopuur in het Trefpunt. Hier kunnen wijkbewoners binnenlopen voor vragen en ondersteuning. Er zijn altijd meerdere organisaties aanwezig, zoals de wijkverpleegkundige, politie, handhaving, Plavei, Welcom en het Sociaal Team. Zij zijn er voor bewoners, maar leren ook elkaar steeds beter kennen, wat de samenwerking makkelijker maakt.

  • Pilot ‘In contact in ‘s Heerenberg’: We zijn gestart met een pilot waarbij bewoners van de flats met een team in gesprek gaan. Dit team, onder de naam “Oost kijkt Vooruit,” bestaat uit medewerkers van Plavei, Welcom en het Sociaal Team. De gesprekken gaan over wat waardevol is voor de bewoners, vanuit oprechte interesse elkaar leren kennen en benieuwd zijn naar de mensen achter de voordeuren voor wie de organisaties zich inzetten.

    Wat levert dit op?

    o We leren bewoners en hun leefwereld kennen;

    o We bouwen aan vertrouwen;

    o We zien sneller waar bewoners hulp bij nodig hebben;

    o Door de korte lijnen worden problemen sneller opgepakt.

  • Informele netwerken in beeld brengen: Naast een groep bewoners die zich goed laat zien en horen, gaan we ook op zoek naar de mensen die minder in beeld zijn. Om ook hun stem te horen en een rol te laten hebben binnen de wijkontwikkeling. En om het omzien naar elkaar te versterken. Buurtverbinders spelen hierbij een belangrijke rol. Zij zorgen ervoor dat buurtgenoten elkaar kennen en dat initiatieven in de wijk elkaar versterken.

  • Ontmoetingen in het Trefpunt: In het Trefpunt worden veel activiteiten georganiseerd, vaak door en met bewoners zelf. Het aantal activiteiten en vrijwilligers groeit nog steeds. Bewoners zijn zo betrokken dat een paar van hen onlangs een presentatie hebben gegeven aan de gemeente om te laten zien hoe belangrijk het Trefpunt voor de wijk is en waarom dit behouden moet blijven.